logo

URBAN CENTER

REHABILITATION OF A FORMER POWER PLANT AS URBAN CENTER, Florence // Italy

Type One phase public competition organized by Comune di Firenze
Time lapse February-March 2004
Numbers Estimated budget: 6,5 mln € // Total area: 2400 m2
Team Valeria Ioele (in charge) // Alessandro Scarnato (architecture) // Aylin Arpacioglou (interiors)
A dismissed industrial building is transformed as a new Urban Center for the city of Florence. The project is articulated in four levels: a permanent exhibition at ground floor, a main level with huge windows and the two former furnaces as the space for the temporary exhibition, an upper floor with a cafeteria and landscaper viewing points, a last floor with the offices for the Urban Center administration.

An inclined wall is the core of the project. Covered in polished reflecting stone, this surface is the support for a territorial maquette of Florence (on its back) and is the spatial and visual link between the main room and the cafeteria.