logo

REHABILITATION OF AN APARTMENT IN RAVAL, Barcelona // Spain

Status Direct commission from a private client. Completed
Time lapse January 2014
Numbers Final cost: 22.ooo,00 € // Total area: 65 m2 (95 including the terrace)
People Alessandro Scarnato (in charge)
The original situation in this old apartment in Barcelona’s Raval, was very unconfortable: four tiny rooms were in almost complete darkness, with two getting some light from small hole onto the living room. The kitchen, recently renewed, was closed by a narrow wall. Everywere, the apartment showed the memory of the extremely poor conditions of life from a recent past.
The client bought the apartment because it was close to the birthplace of writer Manuel Vázquez Montalbán and he asked to enlarge the space, without creating a one-area-loft. We realized that, in spite of its sad interior, the house had a tremendous asset in the terrace, wide and peaceful. Therefore, we decided to entirely remove the internal separations and to separate the irregular profile of the apartment in two main sectors: the sleeping area and the dining area, directly connected with the terrace. From the entrance, a mirror shows immediately the terrace and convert the corridor into a promenade towards the outside. In this way, the space has been considerably enlarged. Moreover, the red tiles in the former living room give the feeling of the terrace entering the space inside, in a nice mix.
A “fat wall” between the day zone and the night zone includes small closets and shelves. We didn’t touch the original bathroom and kitchen, whose image has improved with the new set up.

 

Date: diciembre 18, 2014