logo

REHABILITATION OF AN OLD WAREHOUSE AS VISITORS’ CENTER, Toledo // Spain

Type One phase private competition organized by Lafarge España SA
Time lapse September 2013
Numbers Estimated budget: 3,7 mln € // Total area: 2544 m2
Team Alessandro Scarnato (in charge)
The former warehouse building of Lafarge (one of the biggest european producers of concrete) is an appreciable construction from the 1920s. By incrusting the small complex within a huge circular wall, the original architecture is turned into a monumental asset protected by a skylight. This mechanism allows to create a surprise by inverting the inside/outside of the structure. The former central space is turned into a multifunctional patio and the immediate surroundings become exhibition spaces. The external circular wall simplify the whole volume and generate a visual (and protected) reference towards the industrial area around. Being the new function that of a visitors’ center, the intervention create an immediately recognizable item suitable for the communicational purposes of the company.

 

Date: noviembre 06, 2013